NÅGRA ORD

Om oss

Välkomna in att avnjuta en fika som den ska smaka i hjärtat av i den lilla byn Väderstad på den östgötska slätten. Här serveras alltid nybakat och färskt bröd samt klassiska bakverk med egen tvist i en idyllisk miljö.

Historia

Den mytomspunna berättelsen kring Väderstad Centralkonditori är lång, fascinerande och fängslade. Vid ett inledande skede år 1914 då huset byggdes var konditoriet en minoritet i bygden. Verksamheten drevs vid denna tid på en mindre luxuös källarvåning vilket knappast gav några fördelar och under den här perioden ska det ha tillverkats bakverk i byggnaden av en kvinna vid namn Hilda Jortsberg som drev kafét fram till slutet av 30-talet.

Ett par vid namn Ernst och Karin Johansson tog vid efter Jortsberg och gjorde det förtjänstfullt. Paret Johanssons storhet låg i de billiga priserna som lockade till sig kunder i månghövdade skaror – både lokalbefolkning och utsocknes var fascinerade. Ett av de mest attraktiva köpen sägs ha varit “gamla smuliga kakor” för 5 öre. Ett riktigt kap!

Vid slutet av 50-talet var konkurrensen mördande i den lilla orten. Utöver Centralkonditoriet fanns det även fem andra serveringar i närområdet. Samtliga föll efter en tid och kvar i ensamt majestät stod enbart det beryktade Centralkonditoriet. Ett kraftprov av sällan skådat slag.

När Sören och Inger Joelsson sedan tog över kafét år 1958 var Väderstad “stort”. I närheten av konditoriet ska det ha funnits två charkuteriaffärer, två speceriaffärer, tre möbelaffärer och en klockbutik. Det bidrog förstås till att konkurrensen hårdnade. På den tiden kunde man heller inte ha heltidsanställd personal på fiket utan endast folk på timpenning. Det var så att säga bråda tider i den lilla orten under den här tidsepoken.

Den främsta anledningen till att konditoriet överlevde var de billiga priserna samt de egenbakade produkterna. Inga halvfabrikat var tillåtna och det var något som besökarna imponerades av. En tårta för 10 personer kunde exempelvis kosta 8 kronor på 70-talet vilket var oerhört förmånligt.

En annan del i framgångssagan är det nostalgifyllda möblemanget som förekommer i serveringsrummet. En överhängande part av stolarna och borden har varit en stabil punkt sedan 30-talets begynnelse. Väderstad som ort är rik på minnen och det är den känslan de nuvarande ägarna Helen och Thomas Schwenke har velat förmedla vidare.

Sedan 1998 drivs och ägs Väderstad Centralkonditori av Helen och Thomas tillsammans med sin familj i sann Väderstad-anda.

Nuvarande ägarna Helen och Thomas Schwenke tillsammans med förre ägaren Sören Joelsson.

Centralkonditoriets vänner

Här har vi länkat till några av våra vänner: